Midsommarveckan börjar och ingenting nytt händer på byggfronten. Då det gäller att odla måste man ha långt tålamod, tydligen också för att låta bygga orangerier...Nåja, tålamod har jag nog men det skulle vara skoj att komma igång med att plantera och planera inredningen i orangeriet. Tidigare i våras såg jag för min inre syn hur vi inviger lusthuset på midsommaren, nu blir jag nog tvungen att skjuta fram den festen.
| Gammaldags läckerheter av rabarber. |
Medan jag väntar på aktion så har jag gjort rabarberpaj. Rabarbern är i mångas smak i suraste laget, men jag gillar den skarpt. När jag var liten flicka tillbringade jag många sommarlovsdagar hos min mommo som mycket tyckte om rabarberpaj, rabarbersoppa, rabarbergröt, rabarbersylt. Det var hos henne och med henne som jag också började äta rabarber. Hon brukade handla sina rabarberstjälkar på torget och var inte rädd för att använda tillräckligt med socker för att få det gott och sött. På det tiden var det helt ok med socker...
Rabarbergratäng
1 l rabarberbitar
1 dl socker
Smuldeg
75 g smör
1 dl socker
2 dl vetemjöl
1 dl mandelkross/havregryn/nötter
1 tsk vaniljsocker
Lägg rabarberbitar och socker i en pajform och låt blandningen mjukna i ugnen i 225 grader medan du gör degen.
Blanda ingredienserna till degen med fingrarna. Låt smöret bli mjukt innan du börjar så går det lättare.
När degen är smulig så strör du den över rabarbern och sätter formen tillbaka i ugnen.
Låt grädda tills ytan är vackert brun ca 20 - 25 minuter.
Låt grädda tills ytan är vackert brun ca 20 - 25 minuter.
Servera glass eller vaniljsås till och njut med kaffe eller te.
| Min rabarberplanta är inte så vidlyftig... |
Rabarbern kommer ursprungligen från Kina och Tibet. Redan 3000 år f.Kr. användes den i Asien som medicinalväxt. Det finns ca 50 olika rabarbersorter och denna köksväxt är härdig och lätt att odla. Om jorden är lite lerig så trivs den bra. Rabarber används också som prydnad i rabatter. Ifall man vill odla rabarber för att äta den ska man ta bort blomskotten för de minskar på skörden. Rabarbern är som godast i början av juni och vid midsommar brukar man sluta skörda rabarber. I augusti kan man skörda en omgång till ifall man vill. Rabarber innehåller oxalsyra och småbarn och personer med njurproblem ska inte äta rabarber. (Nyblom-Holmberg, Bonniers stora bok om trädgård, 1983, s. 263)
John Fogerty har också gjort en låt om rabarberpajen :)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar