Bloggintresserade

onsdag 31 juli 2013

Sommardagar i Barcelona

Hett, soligt, svettigt, människomassor, trängsel, storstadstrafik och buller beskriver Barcelona under några dagar mitt i juli. Trots det, eller tack vare det, är det en härlig stad med massor att se och uppleva. Arkitekturen är speciell, stadsborna vänliga och maten god. Om man har tid lönar det sig att göra utflykter i omgivningen. Guiderna är verkligt bra och insatta i historia och aktuella samhällsfrågor så utfärderna är väl värda priset.Tycker jag. Det blev alltså en hel del kultur, konst, historia, vinsmakning och traskande på stan.
Katalanska flaggan syntes på många husfasader. Så även Barcas flagga :) 
Barcelona är huvudstaden i Katalonien och man fick en stark känsla av att man inte var i Spanien utan just i Katalonien. Landskapet har också ett eget språk, katalanskan, som visserligen påminner om spanskan men också har stort inflytande från franskan. 


Det går inte att undvika stadens speciella arkitektur - fint.


Antoni Gaudi (1852-1926) är arkitekten som starkt satt sin prägel på stan. Bland många mästerverk kan nämnas La Sagrada Familia, kyrkan som han aldrig hann se färdig innan han dog. Sista dagen skulle vi besöka den, men kön var flera kilometer lång så vi lämnade det till nästa gång. Ifall man vill se kyrkan lönar det sig att vara i farten tidigt på morgonen för att få en bra plats i kön. Kyrkan omges för övrigt av lyftkranar eftersom det ännu byggs på den. Endel stadsbor tycker att den borde lämnas i sitt nuvarande skede, medan andra anser att den ska göras klar till 2026 som en hyllning till Gaudi.

La Sagrada Familia - ett ofullbordat mästerverk sett utifrån. 

Barri Gotic heter en del av den gamla stadsdelen i Barcelona. Där bodde vi hos Esther som hyr ut rum i sin lägenhet via Airb'nb. Rummet var litet och hett och fönstret vätte mot en innergård som kanske var 50 kvadratmeter och omgiven av fyra höga husväggar. Byket hängde på tork där mellan fönstren och vi hade fri insyn till badrummet, ifall fönstret var öppet. Också alla ljud och andra bestyr från badrummet hördes rätt så bra. Köket var litet, rent och fint liksom också badrummet som värdinnan städade varje dag. Det har sin charm att bo hemma hos någon. Boendet blir mycket personligare och man får se hur man bor "på riktigt" i stan. Dessutom är hyresvärdinnan eller -värden mycket mån om att gästerna ska trivas. 



Vårt hemkvarter i Barri Gotic - Carrera Cervantes 
Den mittersta dörren var vår. Bakom två låsta dörrar finns ett fint gammalt trapphus och vår lägenhet på andra våningen.
"Hemma hos oss"
 En kväll när vi sent om cider kom tillbaka efter vår utfärd försökte vi öppna grannens dörr med vår nyckel. Det har tydligen hänt förr för granntanten skrattade bara och sa att vi nog ska en våning upp ännu. En annan kväll mötte vi en fransman som just flyttat in i rummet mittemot i bara kalsongerna. Ingen panik då heller, vi hälsade glatt på varann. 

Vardagsrummet hos Esther     

Spännande sänglampa

Ingen vanlig hotellarmatur i taket

Morgonmål på stan -  en dubbelespresso och en cappucino


Torres vingårdar ca en timmes bussresa från Barcelona 
För den som tycker om vin lönar det sig att åka på vinsmakningsutfärd till Torres vingårdar ca 45 km från Barcelona. Vi valde att ta en guidad utfärd med en lokal guide. På respektive vingård finns ytterligare guider som är specialiserade på sina egna viner så det blev en riktigt grundlig snabbkurs i vintillverkning och vinsmakning. Och visst, vi hittade nya favoriter bland både rött, vitt och bubblande vin :)


Jean Leon åkte till USA, blev taxichaufför och vän med filmstjärnor och kändisar.
 Han kom tillbaka till Katalonien och grundade en vingård som nu är en del av Torres "imperiet". 

Vinsmakning med ett vitt och två röda viner. 

Det vita vinet Viña Esmeralda som vi fick provsmaka på turen är verkligt gott. En favorit nu, och dessutom prisvärt.

Fina museibilar här och där på vingården

Torres viner finns i otaliga varianter

Freixenetmopon

Cava och champagne tillverkas på samma sätt. Skillnaden är att cavan är spansk och champagnen fransk. Cavan lagra(de)s i grottor och källare och därav har namnet cava kommit.Grotta på katalanska är cova och på spanska cueva. Freixenet, uttalas freschenett, är ett gott mousserande vin och numera min favorit ;) om jag får välja. Det är ju alltid lite roligt att känna till bakgrunden till vad man dricker och äter :)

För övrigt var det också intressant att höra hur mycket Torres satsar på bl a ekologiska metoder, hållbar utveckling och socialt ansvar.


Colonia Güell är ett litet samhälle på ca en timmes bussfärd från Barcelona. För ungefär hundra år sen var det ett blomstrande industrisamhälle. Eusebi Güell, förmögen industrimagnat, grundade samhället när det blev för oroligt i Barcelona. Han tog väl hand om sina arbetstagare. Det fanns egna läkare för invånarna, egen skola, egna odlingar, eget bibliotek, bostäder, polis etc. Enligt Güell skulle pojkarna utbilda sig vidare medan flickorna inte skulle gå i skolan mer än nödvändigt. På flickornas lott föll att ta hand om familjen, de gamla, jobba i tygfabriken och sköta "marktjänsten" i allmänhet. Gaudi och Güell var ungefär lika gamla och goda vänner. Gaudi har Güell att tacka för att ha kunnat förverkliga sina mästerverk både i Barcelona och på andra ställen. Hela samhället "Colonia Güell" är i stort sett ritat av geniet Gaudi och finansierat av mecenaten, eller sponsorn, Güell. 

Kyrkan i Colonia Güell är väl värd att se.Vacker, speciell, konstig, enastående, unik, fantastisk. Åsikterna går isär. När Gaudi planerade den hade han en grankotte "som modell". Avsikten var att den skall smälta in i omgivningen helt och hållet. Och det gör den. 
Charmigt boende i Colonia Güell

Doktorns hus

Pojkarnas skola - nu står byggnaden tom

Gaudis kyrka är speciell så det förslår
Mosaik ovanför kyrkdörren - återvinning av glasskärvor

Kyrkfönster med galler framför

Montserrat är Kataloniens viktigaste vallfartsort. Klostret och kyrkan ligger på 1200 meters höjd och utsikten är därefter :) :)  Montserrat betyder det "sågtandade berget" och ursprungligen grundades eremitaget för att komma undan morernas invasion. På 1000-talet byggdes det ett benediktinerkloster där. Kan bara rekommendera ett besök ifall man åker till Barcelona. :)



Vid klart väder kan man se Pyrenéerna och Mallorca

De taggiga bergskammarna har gett Montserrat dess namn

Utsikt från linbanan som tog oss till toppen

Europas äldsta gosskör som grundades på 1200-talet sjunger fortfarande. Tyvärr var den på semester när vi var där ;)

Girona är en helt underbar liten gammal stad med en historia som sträcker sig hundratals år tillbaka i tiden. Slingrande gator och gränder och en idyllisk å som flyter genom stan. Gammalt och antikt blandas ihop med nytt och modernt på ett smakfullt sätt. Till och med gångbroarna över ån var vackra i sin fula enkelhet. I Spanien, eller Katalonien, har man verkligen öga för stil :)

Husen i Girona får bara målas i bestämda färger

Vinrankor växer utanför fönstret

Xuxo de Girona är croissantliknande munkar med gräddfyllning. Goda :)
Xuxo uttalas schuscho 

Salvador Dali, den kända surrealistiska målaren var också hemma i Katalonien. Stan där han föddes heter Figueres och ligger inte så långt ifrån Barcelona. Alltså tog vi oss dit på en utfärd för att ta en närmare titt på Dalis konst. I stan fanns ingenting annat att se än Dalis konstmuseum. Men det var värt ett besök. Då guiden helt kort beskrev bakgrunden till några konstverk blev man lite fundersam över hur skickligt Dali hade fått in så många olika aspekter i en tavla eller staty. Under sin livstid målade han 1500 tavlor. Salvador Dali levde 1904 - 1989 och han är begravd i källaren i Teatro Museo Dali i Figueres. Så antagligen har vi trampat på hans grav, utan att veta om det, när vi besökte muséet.

Man kan inte missa Salvador Dalis museum i Figueres

Dali var en surrealist som inte ville att hans tavlor skulle förklaras

Muséet är vackert och speciellt, ljust och luftigt
 Barcelona är en stad som jag gärna återvänder till nångång. Så mycket att se, så mycket att uppleva. Vänliga människor, god mat, gott vin. Sol och värme.

La Rambla, gågatan i centrum - en upplevelse i sig











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar