För att vara ärlig har jag inte varit speciellt intresserad av att åka till Cypern. För mig har det varit ett resmål för dem som vill bajla-bajla och roa sig all night long. Nåja, mina fördomar kom på skam när jag äntligen kom dit och kunde ta det lugnt och njuta av solen och vinden, havet och vandringen i det gröna hjärtat, Troodos.
|
Vy söderut från vårt hotell i Protaras. |
Om kvällarna då vi satt på balkongen eller terassen och tittade ut över havet blev det helt klart varför den klara blåa färgen är så omtyckt i länderna runt Medelhavet. När hav och himmel flyter ihop i den allra vackraste nyans av blått och lila så kippar man bara efter andan och kan inte se sig mätt på den vackra tavlan.
Ibland seglar några moln förbi på himlen, ibland ett sjörövarskepp på havet.
|
Bedårande färgskala så långt ögat kan nå utanför hotellets vardagsrum. |
|
Sol- och vindkraft |
Alldeles i närheten av hotellet fanns nya lyxiga villor till salu. Färgskalan på byggnaderna är så gott som alltid vit-beige och ofta med dörrar i blått. På Cypern har man börjat satsa på sol- och vindkraft i allt större skala och det är ju ingen dum idé i ett land med 340 soldagar per år. Vindparker har också byggts och danskarna har varit där och gett expertrådgivning i frågan. På alla hustak finns solpaneler som värmer varmvattnet som finns i tunnan på taket. Bevattningen av odlingar och trädgårdsväxter drivs med hjälp av mindre eller större vindmöllor eller "propellrar" som finns på gräsmattan eller som här på taken. Me like :)
|
Kyrkan i grannbyn |
På tio minuters promenadavstånd längs stranden fanns en liten kyrka på klippan i Agia Triada. Modern och stilren utan krusiduller utanpå, men innanför vackra ikoner i traditionell ortodox stil. Det kännspaka blåa taket i samma färgskala som himlen ovanför.
När vi begav oss iväg för att besöka kyrkan sökte jag efter en vanlig kyrka, den här upptäckten blev desto intressantare. Även läget, mellan badstranden och fiskebåtshamnen, tyckte jag om. I närheten av människorna, i vardagen där man lever och rör sig.
|
Charmig fiskebåt i hamnen strax invid kyrkan i Agia Triada. |
På vägen upp till Troodos, som också kallas Cyperns gröna hjärta, stannade vi upp i byn Monagri för att äta en enkel cypriotisk frukost. Byns skola hade förvandlats till café och höll öppet enbart för oss när vi kom vid 10-tiden, vrålhungriga efter ett par timmars bussfärd längs slingrande bergsvägar. Monagri, en by som uppstått runt ett kloster i en dal och där det funnits en boplats för ca 8000 år sedan, har ca 200 invånare idag. Jag fick en känsla av att allting var jätteantikt på Cypern. Gammalt och slitet men vackert.
|
Skolbyggnaden som blivit café. |
I skolsalen bjöds vi på hembakt bröd, grönsaker, oliver, marmelader och ost med kaffe och en cypriotisk "snaps". Allting hemgjort och hemodlat, snapsen, zivania, destillerad av rester från vindruvsskal och uppblandad med torrt vitt vin. Snapsen var kanske inte någon större delikatess, stark var den, men en gick ner :)
|
Typisk cypriotisk frukost. |
|
Planteringar i burkar och byttor i Monagri. |
Själva Troodosbergen uppstod för ca 20 miljoner år sen efter vulkanisk aktivitet i området. Berget är 1952 meter högt, för att vara exakt, och många endemiska arter, alltså arter som är begränsade till ett visst område, finns på berget och i dess omgivning. Ganska spännande att se träd och växter som bara finns på Troodos. Det blev en riktig lektion i biologi att vandra i den otroligt vackra skogen på berget.
|
Fantastisk natur på Troodosberget. |
Vår vandring på Troodos började på 1600 meters höjd och vi följde bäcken och korsade den flera gånger längs små spångar, brädor eller stenar. I bäcken fanns foreller på flera ställen och fiskeriintresserade vandrare stannade upp på många ställen och bongade fiskar.
Det fanns flera endemiska växter och träd på berget. Ett sådant träd är guldeken som är Cyperns nationalträd. Då man ser på lövverket från undre sidan har det en guldaktig färg, därav namnet.
|
Guldek |
Målet för vandringen var Kaledonia vattenfallet på ca 1200 meters höjd. Luften på berget var helt annorlunda än nere vid havet, det var svalt, nästan kallt, när vi började traska neråt. I själva verket kan man åka slalom på toppen av berget i januari och efter det ta sig ner till havet för ett dopp. Om man vill. Så det är ett land, en ö, men väldigt varierande natur och klimat. Det går också att odla i stort sett allt som man behöver på Cypern, i de röda byarna nere vid kusten kring Agia Napa och Protaras. Grönsaker, oliver, frukt, rotfrukter, nötter, mandel, örter, kryddor, bär. Potatis skördar man tre gånger per år och en stor exportvara är i själva verket just potatisen. Därför hittar också vi i Finland cypriotisk nypotatis redan på vårvintern. Den smakar förresten väldigt bra, åtminstone på ort och ställe. De röda byarna kallas röda för att jordmånen är terracottafärgad och mycket järnrik. Vår strand var just sådan, terracottafärgad :)
|
Kaledonia vattenfallet är 12 meter högt. |
Efter vandringen belönade vi oss med grillad forell, odlad i bergen, kokt potatis och cous cous. Det behöver säkert inte sägas att det smakade underbart. Lokalt vitt vin till och hembakt bröd. Farfar i familjen som hade restaurangen kokade cypriotiskt kaffe på traditionellt sätt till efterrätt. Metrio, kaffe med lite socker, smakade ungefär som espresso. Gott :)
|
Lunch |
|
Farfar kokar metrio. |
På Cypern finns lokala vindruvor, men också vanligare internationella sorter. I byn Omodos, som är den största vinbyn i distriktet, tillverkas också spetsar, ett uråldrigt skickligt hantverk, som kvinnorna i by upprätthållit i hundratals år.
|
Pergola med vinrankor i Omodos |
Under mullbärsträdet på uteserveringen i Omodos drack vi ett glas lokalt rödvin. Det har sina fördelar att resa när högsäsongen är förbi. På caféerna och i de smala gränderna finns gott om plats överallt och inga köer någonstans.
|
Lugn uteservering med fina blåa stolar. |
Johannesbrödsträdet är ganska spännande. Den svarta frukten, eller ärtväxten, är ätlig och enligt Bibeln åt Johannes Döparen av den när han vandrade i öknen i 40 dagar. Frukten är riktig super food enligt dagens måttstock och kan användas förutom som näring också som råvara inom industrin. Det grekiska namnet keration har gett namn åt guldvikten karat då dess ärtväxtens frön alltid lär ska väga lika mycket. Verkligt intressant växt.
|
Johannesbrödsträd |
Pergola med vinrankor fanns på många ställen i Omodos. För en nordbo är det en livlig fantasi att ha en dylik pergola i trädgården :)
|
Fantastisk pergola i Omodos. |
På hotellet ordnades det hux flux vinprovning en dag. Fräscha friska cypriotiska viner; två vita, ett rosé och ett rött. Det röda var vår favorit :) I Finland är det svårt att få tag i cypriotiska viner, men jag kan intyga att de är lika goda som vilket annat som helst vinlands viner.
En vecka på Cypern gav mersmak. Massor av historia och kultur, liv och leverne att utforska - hit måste vi komma på nytt :) Nästa gång får det bli ännu mera utforskning av ön, kanske med bil. Då gäller det bara att hålla tungan rätt i mun, det är nämligen vänstertrafik gäller.
Tack att du läste :) Kommentera gärna!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar